Bakalie na wigilijnym stole

Bakalie na wigilijnym stole

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez bakalii na stole.

Są one nie tylko znakomitym dodatkiem do większości wigilijnych potraw, ale wedle wielowiekowej tradycji zapewniają zdrowie, przychylność oraz dobrobyt w nadchodzącym roku.

O ile kiedyś kupienie bakalii na wigilie mogło nastręczać pewnych problemów, to dziś nabędziemy je z łatwością

Kupimy je na okolicznych bazarach, w dużych sieciach handlowych lub możemy odwiedzić choćby sklep internetowy z bakaliami. Produkty te będą nam niezbędne jako dodatek do ciast i słodkich deserów, tradycyjnie przygotowywanych na wigilijny stół. Nie zrobimy bez ich udziału ani piernika, ani tradycyjnego keksa czy też makowca lub kutii. Wiele osób wykorzystuje je dodatkowo do wypiekania pysznych ciasteczek, które znajdą swoje miejsce na choince lub stanowią przekąskę przy herbacie. Najczęściej na wigilie kupujemy oczywiście suszone owoce, orzechy, rodzynki i migdały. Jednak i inne bakalie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, a sposób ich wykorzystania bywa doprawdy przeróżny.

Zamów bakalie do automatów:

Myliłby się ten, kto sądzi, że bakalie znajdują zastosowanie wyłącznie przy deserach wigilijnych

Znajdziemy je także w rozmaitych wariacjach dań wytrawnych, zwłaszcza tych, które przywędrowały do nas ze wschodu i charakterystycznych dla południowo – wschodniej Polski. Mak doskonale komponuje się z kluskami, a rodzynki można zastosować wraz z wigilijnym śledziem. Bakalie doskonale sprawdzają się jako farsz do mięsa. Spotykamy zwłaszcza schab faszerowany żurawiną lub miechunką peruwiańską. Sama żurawina stanowi zresztą coraz popularniejszy dodatek do mięs. Ziarna słonecznika, dyni lub płatki migdałów czy orzechy włoskie wzbogacają smak mięs, czyniąc ich skórę bardziej chrupką, a samą treść esencjonalną.

Pistacje i migdały już dawniej stosowane były jako atrakcyjna panierka do ryb, a dzięki ich specyficznemu smakowi, tradycyjny karp będzie miał zupełnie inny, niepowtarzalny smak. Owoce te nadają się też do zastosowania przy podaniu śledzia. Wyjątkowym przepisem jest śledź w śmietanie z dodatkiem suszonej żurawiny oraz rodzynek.