Bakalie nie tylko na święta

Bakalie nie tylko na święta

 

Dobrą kuchnię trudno jest sobie wyobrazić bez przypraw i bakalii. Bakalie są znane od wieków. Chętnie dodajemy je do świątecznych wypieków i pieczeni. Ale bakalie mają tak wiele zalet, że warto po nie sięgać przez cały rok.

Jakie owoce wchodzą w skład bakalii?

Bakalie to wyjątkowo różnorodna mieszanka, każdy ma możliwość wybrać takie kandyzowane czy suszone owoce, które mu najlepiej odpowiadają. Do Polski i innych krajów europejskich bakalie dotarły z krajów Dalekiego Wschodu. Dokładnie nie wiadomo, czy pojawiły się one w kuchni staropolskiej w XVI czy w XVII stuleciu. Pewne jest, że cena suszonych i kandyzowanych owoców była w owym czasie bardzo wysoka. Dzisiaj ich cena jest zdecydowania niższa, kupimy je nie tylko w sklepach stacjonarnych, ale także internetowych. Suszone owoce online to szeroki wybór produktów, do których należą między innymi: suszone śliwki, suszone i kandyzowane morele, pistacje, papaja, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, rodzynki. Owoce te dostępne są oddzielnie lub w mieszankach.

Kolorowe źródło witamin i minerałów

Bakalie to nie tylko źródło naturalnego cukru. Zawierają one mnóstwo innych składników, dzięki czemu dodają nie tylko energii, ale również dostarczają cennych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. Bardzo popularne orzechy włoskie są źródłem witaminy E i kwasu foliowego, są także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Cennym źródłem białka są pistacje i migdały, zaś orzechy nerkowca to doskonałe źródło magnezu, cynku i fosforu. Suszone i kandyzowane morele opóźniają proces starzenia się. Zawarte w nich składniki zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Rodzynki są bogate w potas i żelazo. Dzięki temu pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi, wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie mięśni, pomagają zwalczyć zmęczenie.

Bakalie to obowiązkowy dodatek do ciast i deserów. Można je kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych. Warto wybierać bakalie, które nie zawierają środków konserwujących, gdyż takie są najzdrowsze.
Zobacz także