Czym są posiłki pracownicze

Czym są posiłki pracownicze

Zgodnie z wszelkimi normami BHP, pracodawca powinien zapewnić swoim pracownikom posiłki regeneracyjne. Tego rodzaju posiłki należą się pracownikom pracującym w trudnych warunkach, w warunkach o bardzo niskich temperaturach oraz podczas wykonywania pracy, w czasie, której tracą bardzo dużo energii.

Posiłek profilaktyczny

Posiłki profilaktyczne są wydawane za darmo, a obowiązek ich wprowadzenia został zapisany w ustawie Rady Ministrów. Posiłki są uzależnione od wykonania pracy w trakcie, której jest bardzo duży ubytek energii, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Natomiast zagwarantowane napoje profilaktyczne przysługują wówczas, kiedy panują zbyt duże temperatury powietrza.

Pracownicy pracują bardziej wydajnie, gdy się o nich dba, dlatego ustawowo zapewniono im posiłki profilaktyczne i napoje.

Wszelkie kwestie dotyczące wydawania takich posiłków powinny być zawarte w regulaminie danej firmy czy przedsiębiorstwa. Natomiast to komu należą się dane posiłki, to znaczy pracownikom na jakich stanowiskach, powinno być ustalone z zakładowymi związkami zawodowymi lub przedstawicielami pracowników.

Skład posiłków regenerujących

Od wszystkich posiłków regenerujących nie odprowadza się żadnych składek ani nie płaci się stawek podatkowych. Posiłki regenerujące powinny mieć formę, co najmniej jednego posiłku gorącego. Zawierać około 50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczów, 15% białek oraz zawierać minimum 1000 kcal. Regenerujące napoje należą się pracownikom, podczas prac na otwartych przestrzeniach w temperaturach, poniżej 10 stopni C, lub powyżej 25 stopni.

Posiłki profilaktyczne wzmacniają pracowników i powodują, że wykonują oni swoją pracę bez uszczerbku na zdrowiu. Napoje profilaktyczne również są bardzo przydatne i potrzebne pracownikom. Pracodawca określa, której grupie pracowników należą się dane przywileje w formie posiłków czy napojów regenerujących.
W wielu zakładach pracy są stołówki pracownicze a we wszystkich zakładach wyznaczone miejsca do spożywania posiłków. Pracodawcy bardzo pilnują, by posiłki regeneracyjne były podawane pracownikom.