Niezastąpiony na stole solenizanta

Niezastąpiony na stole solenizanta

Bez niego trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Często zachwyca już samym wyglądem. Potrafi być prawdziwą ozdobą stołu. Król wszystkich ciast – tort urodzinowy.

Krajem pochodzenia tortów prawdopodobnie są Włochy. Do naszego kraju zawitały po raz pierwszy podczas panowania królowej Bony, stąd można mówić o jego królewski pochodzeniu.

Skąd popularność tego deseru na naszych stołach podczas ważnych uroczystości? Sekret „magii” tortu skryty jest w różnorodności jego wykonania. To ciasto, które stwarza niemal nieograniczone pole do popisania się kunsztem cukierniczym. Zanim przystąpimy do przygotowania tego specyfiku warto zapoznać się z gustem solenizanta i jego gości.

W skrócie jak zrobić tort

Ciasto możemy zrobić biszkoptowe lub kruche, w tym także smakowe (czekoladowe, kakaowe, makowe, keksowe). Blaty ciasta nasączamy ponczem lub lekkim syropem z dodatkiem alkoholu. Masę możemy zrobić według uznania. Zaczynając od najprostszej z dżemu czy konfitury poprzez bitą śmietanę, specjalne kremy i masy, np. z masła, z owockami, sernikowe czy marcepanowe. Jako elementy dekoracyjne możemy wykorzystać posypki, czekoladowe listki, cukrowe róże i figurki z cukru lub marcepanu, galaretki, kawowe ziarna, bakalie, krokant, owoce świeże lub kandyzowane, wiśnie maraschino, masy fantazyjnie przeciskane przez rękaw cukierniczy itp.

Wygląd tortów

Tort urodzinowy najczęściej jest okrągły. Na okazje takie jak Święto Matki, Dzień Zakochanych często wybiera się kształt serca. Torty piętrowe, czyli wielopoziomowe ciacha złożone z kilku tortów, z reguły piecze się na duże przyjęcia, jak np. na wesela.

Tort urodzinowy jest szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, ponieważ jego stworzenie wymaga nie tylko sporego kunsztu i doświadczenia, ale także niczym nieograniczonej wyobraźni. Mix tych wyjątkowych elementów, niemal na bank gwarantuje nam bajeczny efekt, przypominający małe dzieło sztuki. Możemy zawsze skorzystać z gotowego przepisu, ale największą radość daje wypracowanie własnego. Taki przepyszny tort urodzinowy sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *