Posiłki profilaktyczne w pracy

Posiłki profilaktyczne w pracy

Każdego dnia większość z nas wstaje rano i przygotowuje się do pracy. Zabieramy ze sobą drugie śniadanie oraz napoje, które pomogą nam przetrwać cały dzień w pracy. Warto jednak znać swoje prawa i wiedzieć, kiedy przysługują nam posiłki profilaktyczne w naszej pracy.

Co to są posiłki profilaktyczne?

Posiłki profilaktyczne to są obowiązkowe napoje lub jedzenie dla osób, które pracują w ściśle określonych przez prawo warunkach. Darmowe napoje przysługują dla pracowników, którzy pracują w ściśle określonych warunkach termicznych. Jeśli większość naszej pracy wykonujemy w temperaturze powyżej dwudziestu pięciu stopni Celsjusza, przysługują nam darmowe, zimne napoje w pracy. W przypadku, kiedy temperatura w pracy spada poniżej dziesięciu stopni Celsjusza, powinniśmy dostać gorące napoje podczas wykonywania naszych codziennych obowiązków. Przepisy określają temperaturę nie tylko w środku zakładu, ale również na zewnątrz. Oznacza to, że zwłaszcza zimą, powinniśmy domagać się od pracodawcy darmowych, gorących napojów. Ilość napojów, które nam przysługują jest nieograniczona i zależy od potrzeb pracowników. Kolejnym bardzo ważnym tematem są posiłki profilaktyczne. Zostały one również bardzo ściśle określone przez prawo. Darmowy posiłek przysługuje dla mężczyzn, którzy podczas swojej pracy spalają ponad dwa tysiące kalorii. W przypadku kobiet, próg ten jest oczywiście niższy i wynosi tylko tysiąc sto kalorii.

Skład posiłku

Został również ustalony skład takiego posiłku. Powinien on składać się od pięćdziesięciu do pięćdziesięciu pięciu procent z węglowodanów, od trzydziestu do trzydziestu pięciu procent z tłuszczów oraz w piętnastu procentach z białek. Pracodawca powinien nam zapewnić ten posiłek w miejscu naszej pracy. W przypadku, kiedy nie posiada odpowiednich warunków, abyśmy mogli zjeść nasz posiłek, powinien wskazać dla pracowników lokal gastronomiczny, w którym będą oni mogli za darmo zjeść swój obiad. Istnieje również możliwość wręczenia dla pracowników odpowiednich składników, aby przygotowywali sobie jedzenie sami we własnych domach.