Jedzenie i napoje profilaktyczne

Jedzenie i napoje profilaktyczne

O dożywianiu dzieci w szkołach mówi się wiele. Doskonale wiemy, że nie wszyscy rodzice są w stanie zapewnić maluchom odpowiednie jedzenie, więc idea darmowego dokarmiania w szkołach powinna znaleźć jak największą liczbę zwolenników.Trzeba jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach dorośli również muszą zostać objęci specjalną opieką.

Kodeks Pracy

Reguluje to…Kodeks Pracy. Kodeks zawiera różne wytyczne odnośnie postępowania w relacji między pracownikiem a pracodawcą, ale również mówi o konieczności stworzenia dobrych warunków pracy. Czasami wiadomo, że jest to niemożliwie, i nawet gdyby pracodawca chciał postępować z pracownikiem jak najlepiej to etat jest uciążliwy dla zdrowia i komfortu. I właśnie dlatego artykuł 232 mówi o tym jak powinien postępować pracodawca w sytuacji ekstremalnych warunków. Głównie odnosi się to zapewnienia napojów oraz jedzenia, co jest dodatkową korzyścią dla pracownika poza oczywistymi korzyściami finansowymi. Niektórym pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne, o ile znajdują się podczas wykonywanej pracy w warunkach ciężkich. Nieodpłatne napoje oraz jedzenie pozwala przetrwać oraz zmniejsza straty zdrowotne, które mogłyby zostać poniesione.

Gdzie szukać?

Całość rozważań o tego typu posiłkach i napojach znajduje się w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku. Posiłki profilaktyczne to niewątpliwa pomoc dla każdego pracownika, którego praca wymaga dużego wysiłku fizycznego. Dzięki temu pracownik nie musi wykładać dodatkowych pieniędzy na własne jedzenie i napoje (ich przekazywanie pracownikom jest zależne od wysokości temperatury), aby przetrwać w miejscu pracy. A jak zakwalifikować, które stanowisko pracy jest rzeczywiście uciążliwe? Otóż najpierw trzeba to skonsultować z zakładową organizacją związkową, która przekaże pracodawcy czego pracownicy wymagają. A kiedy nie ma takiej organizacji to trzeba porozmawiać z przedstawicielami pracowników. Po podjęciu odpowiednich ustaleń wydawanie posiłków i napojów zapisuje się w regulaminie pracy.