Posiłki i napoje profilaktyczne

Posiłki i napoje profilaktyczne

W pewnych okolicznościach pracodawcy są zobowiązani zapewnić zatrudnionym przez siebie osobom posiłki profilaktyczne oraz napoje, które pozwolą im lepiej wykonywać swoje codzienne obowiązki wykonywane bardzo często w uciążliwych warunkach. Dania oraz napoje tego rodzaju przyznawane są na podstawie oceny wydatku energetycznego pracownika.

Niejasne regulacje prawne

Co ciekawe, nie ma jasnych regulacji, które mówią, jak należy dokonywać tego rodzaju pomiarów. Powoduje to, że bardzo często to sam pracodawca musi dokonać takiej oceny. Jeżeli ma wątpliwości, jak należy przeprowadzić ten proces w sposób efektywny, może zlecić to specjalistom takim jak na przykład stacja sanitarno-epidemiologiczna. Ona może posłużyć się bardziej specjalistycznymi metodami dokonywania pomiarów. Mowa jest tutaj na przykład o metodzie G. Lehmanna biorącej pod uwagę analizę pozycji ciała oraz analizę czasu pracy. Obowiązkiem pracodawcy jest dostarczenie posiłków zawierających około 50-55 % węglowodanów, 30-35% tłuszczy, 15% białek. Wartość kaloryczna powinna oscylować w okolicach 100 kcal. W momencie, gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków z przyczyn organizacyjnych, ma obowiązek zapewnienia pracownikom dostępu do punktów gastronomicznych lub dać sposobność do samodzielnego przygotowania posiłków z dostarczonych przez niego produktów. Musi także zagwarantować odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne do ich przygotowania oraz późniejszego spożywania.

Napoje profilaktyczne

Napoje profilaktyczne podawane są osobom zatrudnionym, gdy te wykonują swoje obowiązki zawodowe w gorącym mikroklimacie lub gdy praca ma miejsce na otwartej przestrzeni, w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza lub w temperaturze przekraczającej 25 stopni Celsjusza. Tego typu napoje powinny być zapewnione w ilościach spełniającej potrzeby pracowników. Temperatura napojów powinna być dopasowana do temperatury w miejscu pracy. Jeżeli obowiązki mają być wykonywane w gorącym mikroklimacie, napoje muszą być dodatkowo wzbogacone w sole mineralne oraz witaminy wzmacniające organizm.