Napoje i posiłki w pracy

Napoje i posiłki w pracy

Większość z nas każdego ranka zbierając się do pracy, przygotowuje dla siebie drugie śniadanie oraz zabiera ze sobą wodę lub termos z kawą. Pracujemy średnio przez osiem godzin dziennie, gdy doliczymy do tego dojazd, to okazuje się, że poza domem spędzimy ponad dziewięć godzin. Oczywiste jest to, że nie możemy przez tyle czasu siedzieć głodni.

Kiedy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia posiłku?

Są jednak w Polsce zawody, w których pracodawcy są zobowiązani do zapewnienia posiłków oraz napojów. Związane jest to z występowaniem pewnych określonych warunków podczas wykonywania naszej pracy. W tych warunkach mamy prawo upomnieć się u naszego pracodawcy o posiłki profilaktyczne w pracy. Według prawa, przysługują one dla osób, które są zatrudnione w uciążliwych warunkach pracy, który wymagają ogromnego wydatku energetycznego lub jest to praca przy niskiej lub wysokiej temperaturze. Przepisy prawa mówią dokładnie, że w przypadku, kiedy w ciągu całego dnia pracy, mężczyzna zużywa ponad dwa tysiące kalorii, a kobieta powyżej tysiąca stu kalorii, przysługuje im darmowy posiłek.

Jak taki posiłek powinien wyglądać?

Powinien on zostać zapewniony przez naszego pracodawce. Musi składać się w 50 – 55% z węglowodanów, 30 – 35% z tłuszczy oraz w 15% z białek. Jego wartość kaloryczna powinna oscylować w granicach tysiąca kalorii. W przypadku, kiedy pracodawca nie możemy zapewnić nam posiłku, powinien zapewnić nam korzystanie z wyznaczonych obiektów gastronomicznych lub umożliwić nam samodzielne przygotowanie naszego posiłku z dostarczonych produktów. Natomiast darmowe napoje są uzależnione od temperatury panującej w miejscu pracy. W przypadku, kiedy temperatura przy pracy jest niższa niż dziesięć stopni, przysługują nam darmowe, gorące napoje. Natomiast, gdy w pracy temperatura osiągnie powyżej dwudziestu pięciu stopni, możemy ubiegać się o darmowe, chłodne napoje. Powinny być dostępne w ilości, która zapewni całkowite zapotrzebowanie naszego pracownika. W przypadku wykonywania prac w warunkach gorącego mikroklimatu, napoje te powinny być wzbogacone o witaminy oraz minerały.