Zanim pizza trafi na stół

Zanim pizza trafi na stół

 

Dania kuchni włoskiej wyjątkowo przypadły nam do gustu. Chętnie jadamy wszelkiego rodzaju makarony i pierożki ravioli. Jednak daniem, które lubimy najbardziej jest pizza.

Jak powstaje dobra pizza?

Pizza Chorzów przygotowywana jest według włoskich receptur. Ciasto przygotowywane jest więc z mąki typ 00, a więc takiej, która używana jest do ciasta na pizzę we Włoszech. Ciasto jest wyrabiane ręcznie odpowiednio wcześnie, gdyż aby pizza miała naprawdę wyborny smak, ciasto musi wyrastać nawet przez całą noc. Wyrośniętego ciasta nie formuje się używając wałka, ale ręcznie. Ręczne uformowanie ciasta jest trudną sztuką. Aby powstał okrągły placek, ciasto trzeba naciskać palcami obu dłoni zaczynając od środka. Techniki formowania ciasta na pizzę można nauczyć się na licznych kursach organizowanych w stolicy pizzy czyli w Neapolu. Klasycznie pizzę piecze się w piecach opalanych drewnem. Nie wszystkie pizzerie dysponują takim piecem, w niektórych pizza pieczona jest w piecu elektrycznym. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia. Pizzę piecze się bardzo krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Dobrze upieczona pizza ma lekko uniesiony, nieprzypieczony brzeg i jej pulchna.

Jakie dodatki do pizzy?

Lista dodatków, z których można przygotować pizzę jest naprawdę bardzo długa. Oczywiście nie może na niej zabraknąć sera mozzarella, świeżych lub suszonych ziół i dobrego sosu pomidorowego lub dojrzałych, słodkich pomidorów. Wielu Polaków bardzo polubiło pizzę capricciosa. Składniki do tej pizzy to gotowana szynka, grzyby (najczęściej pieczarki), karczochy, oliwki, pomidory, mozzarella. Lubimy także pizzę po hawajsku z szynką i ananasem. W wielu pizzeriach podawana jest także pizza wegetariańska oraz wegańska. Coraz częściej do przygotowania ciasta na pizzę wybierana jest mąka bezglutenowa. Ulubione dodatki Polaków to także papryka, salami, kiełbasa, boczek. Nie brakuje także amatorów pizzy z tuńczykiem czy owocami morza. Lubimy także komponować własne wersje pizzy. Równie często zamawiamy pizzę na cienkim i grubym cieście.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *