Kodeks pracy a jedzenie pracownika

Kodeks pracy a jedzenie pracownika

W Kodeksie Pracy zawierają się wytyczne odnośnie warunków pracy, ale również to jak z pracownikiem powinien postępować pracodawca. Czasami jest on zobowiązany do zapewnienia napojów oraz jedzenia, o czym mówi artykuł 232 Kodeksu. Zagłębiając się w niego uważnie można odkryć, że pracownik czasami może domagać się od pracodawcy dodatkowych korzyści poza finansowymi.

Zapis w Kodeksie Pracy

Mianowicie jest tam napisane, że niektórym pracownikom przysługują podczas pracy napoje i posiłki profilaktyczne. Jakim? Oczywiście większości pracowników owe zalecenia nie dotyczą, więc osoby zatrudniające mogą odetchnąć z ulgą, bo te koszty ich nie będą dotyczyć. Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia żywności dopiero wtedy, gdy jego pracownicy znajdują się podczas wykonywanej pracy w warunkach szczególnie uciążliwych (na przykład bardzo wysokie temperatury). Wtedy przysługują im nieodpłatne napoje mające na celu uregulowanie gospodarki wodnej oraz posiłki. Aby zapoznać się z tymi wytycznymi bliżej najlepiej przeczytać Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku odnośnie posiłków profilaktycznych. Jest to duży ukłon w stronę osoby pracującej, ponieważ niektóre zawody wymagają włożenia dużego wysiłku fizycznego, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernego spalania kalorii.

Napoje w pracy

Zapewnienie napojów jest warunkowane z kolei wysokością temperatury w miejscu pracy. Wiadomo, że w chłodni nikt nie będzie serwować pracownikowi zimnej wody, a gorącą herbatę. Osobie roznoszącej ulotki w upał wręcz przeciwnie. Oczywiście zakwalifikowanie stanowisk pracy, dzięki którym będzie można spożywać posiłki odbywa się po konsultacji z zakładową organizacją związkową, a gdy takiej nie ma to bezpośrednio z przedstawicielami pracowników. Wydawanie posiłków i napojów powinno być uwzględnione w regulaminie pracy, by nikt nie miał wątpliwości na jakiej zasadzie się ono odbywa. W przeciwnym razie pracodawca może mieć problemy z resztą pracowników, a pracownicy którym przysługują posiłki profilaktyczne, mogą ich nie otrzymać w ogóle.